Ny match och Sandsbro AIK som motståndare.
Matchen skulle spelats på Sandavi men flyttades till Norremarks konstgräs vilket alltså betydde en återkomst till platsen där vi gnuggat en hel del. Bland godbitarna hittar man Jansson den äldres episka mål mot Johansfors, otaliga skott av Magnus över omklädningsrumshuset och Linus Kronbergs daltande med bollen som siste man. Nu ska vi inte bli nostalgiska så nog med historia.

Efter att ha torskat med 5-0 mot BK senast så drabbades ledarstaben av panik och kände att vi måste ändra spelsystem. Jag väljer att se det så eftersom det resulterade i förlust. Hade vi vunnit hade jag kanske kunnat erkänna att det var ett ganska bra taktiskt drag. Draget i sig bestod av att spela en julgransformation för att packa centralt och försöka hindra Sandsbros uppspel på forwards. För var det något vi visste så är det att Sandsbro har en tydlig spelidé och de är jävligt bra på den, de söker forward som skarvar ut den på kvicka yttrar som kommer i djupet.

Nåväl, manskapet som skickades ut för att genomföra julgransövning var följande:

Honken
Sois – Olof – H. Gus – Bucce
Ludde – Magnus – Gus
Simon – Wijk
Dadda

Tanken var som sagt att försöka stoppa Sandsbros spel centralt, i övrigt var det inga särskilda taktiska instruktioner. Visserligen bör det nämnas att T. Wijk var extremt tydlig med att Magnus absolut inte skulle ha bollen: ”Manne ska fungera som ett lås – han ska absolut inte ha bollen”. Så har vi fått det sagt också.

Matchstart.

rejban börjar starkt, stänger Sandsbro bra, känns heta i närkampsspelet och tar således kommandot från start. Dessvärre hinner inte matchuret upp på 10 minuter när SAIK får sin första chans och tar den. En bra prestation från en kvick ytter och ett inspel snett inåt bakåt resulterar i 1-0. Tungt efter en bra start och man kunde nästan trott att – Jaha nu rinner det iväg idag igen.

Men icke, inställningen hade steppats upp ett 10-20 tals steg sen BK matchen och bara 4 minuter efter ledningsmålet så är det kvitterat. Rejban får en frispark ute på offensiv vänsterkant och Gus stegar dit för att skicka in ett inlägg. Henke Gus känner sin bror och begriper precis vart den ska hamna så han ser till att vara först på plats och nicka in 1-1. Mkt stiligt.

Några minuter senare är det återigen ett frisparksläge till vänster. Lite närmare den här gången och Gus står där återigen för att skicka in bollen. Istället för att lyfta in bollen så väljer han att skicka in den direkt i mål istället. Bra och enkelt tänkt – ännu bättre utfört. 1-2.

Alla som satt med över 3.5 mål i första halvlek insåg att de satt mkt bra till och 9 minuter senare så kunde de räkna in det spelet för SAIK kvitterade. Sandsbros högerytter utnyttjar H. Gus något nonchalanta försök att dribbla av honom och snor bollen. Han lyckas sen tråckla sig hela vägen fram till Honken och på något sätt få in bollen vid första stolpen. Nu satt jag illa till men lite tveksamt agerande av försvaret i det läget. 2-2.

Halvlek.
Vi summerar den och får ändå säga att SAIK har lite flyt med utdelningen. Vårt spel fungerar riktigt bra och SAIK kommer inte riktigt loss.

2a halvlek.

SAIK som jagar Hovmantorp i tabellen sätter högsta fart från start och börjar ta över mer och mer utan att för den saken skull skapa så jättemkt farliga chanser. Den intensiva matchbilden gör att det svänger en hel del och det måste varit en trevlig match för tv tittarna att ratta in på Viasat sport Premium Ultra HD etc.

I den 65e minuten så är det dags för SAIK att ta ledningen igen. Undertecknad ser det inte men jag hörde att det snackades om ett skott avlossat utanför straffområdet i central position så jag väljer att tro på den faktan. 3-2 i all fall.

SAIKs lycka blir dock kortvarig för Wijken som har en privat uppgörelse med H. Gus om skytteligavinsten bökar på något sätt in en kvittering. 3-3. (Här måste skribenten också sätta ner foten och ryta ifrån lite. Vad är det för jävla anfallare vi har när Wijk och H. Gus gör upp om vinsten i skytteligan? Helvete.)

Jaha 3-3 och nu får det väl räcka med mål. Nej det tyckte vare sig SAIK eller domaren. Jag hatar att skylla på domaren och gör det inte i det här fallet heller. Tycker bara det måste konstateras att det var en rätt svag domarinsats som kröntes med att hålla en extremt okonsekvent nivå matchen igenom. I vilket fall som helst så dömer han en frispark till SAIK strax utanför straffområdet, den 5-6 i ordningen och frisparkar från det avståndet brukar förr eller senare resultera i mål. Adam Ljungberg som haft äran att spela rätt mkt inneboll med oss stegar fram och skickar den vackert i bortre krysset, otagbart för Honken. 4-3 i matchminut 75 och vi får nog se över Ljungbergs medverkan på innebollen i vinter.

IF rejban försöker de sista 15 minuterna och vi skapar en del chanser men får inte in bollen. Sandsbro spelar av tiden och inkasserar en 4-3 seger till slut.

Summering.
Personligen tycker jag att ett kryss hade varit mer rättvist i en match mellan 2 väldigt bra lag. SAIKs jakt på en serieseger är kanske det som fäller avgörandet till slut men vi ska definitivt vara nöjda med insatsen och framförallt inställningen. Ingen i laget faller ur ramen men ett extra plus till backlinjen som möter ett av det bästa anfallet i serien och gör det bra. Vi gratulerar SAIK till segern i en underhållande match och så tar vi nya tag mot Hovsahaga den 15 september.