Våren hade äntligen slagit till på allvar när IF rejban skulle avsluta Valborgshelgen med sin historiska hemmapremiär i div. 6 Växjö. Förutsättningarna var perfekta. Vädret var strålande, planen var grön och fin, kaffet var bryggt, korven var redo för grillning och publiken vallfärdade i sällan skådad mängd till Norremarks C-plan. Lägg till detta en frisk och spelsugen 16-mannatrupp med en seger från premiären i ryggen och ett motståndarlag som hade fått se sig besegrade i den första omgången. Detta kunde väl bara sluta på ett sätt? Nej, det kunde det alltså inte…

Vissa förändringar gjordes i laget från premiären. Ledartrojkan, idag återigen bestående av fyra man, fick ihop följande uppställning:

MV: Jon – VB: Kåve, MB: Jappe, MB: Ludde, HB: Hanni – VM: Bucce, MM: Sterner, MM, Dadda, HM: Rejban – A: Carmvall & Larsson.

Förstärkning vid sidan av: Thot, Salo, Claeson, Palle och Fete Johan.

Var det något IF rejban visade i premiären var det att man verkligen behärskar matchinledningar. Då stod det 3-0 efter 20 minuter. Idag såg det tuffare ut, men det var de vitklädda som förde spelet under den första kvarten. Ett varierat och trevligt anfallsspel både på kanterna och i djupled var nära att resultera i ledningsmål ett par gånger. Närmast av alla kom Larsson, som sprang sig helt ren och rundade (nja, nästan iallafall) Nöbbeles målvakt. Som en godisgris som slänger sig över den sista hallonbåten i göttepåsen kastade han sig dock och lyckades, oerhört imponerande, avstyra Larssons skott.

Precis som i premiären blir vi passiva efter en fin start. Nöbbele jobbar sig in i matchen och jämnar ut spelet, och efter drygt 20 miuters spel testar vi en ny kreativ grej på egen planhalva när vi spelar bollen till en motståndare istället för en medspelare. Innovativt kan tyckas, men resultatet blev inte bättre än att Nöbbespelaren vandrade in mot straffområdet och säkert smällde in 1-0 vid närmsta stolpen. Vi vill ju inte på något sätt framstå som konservativa, men vi var alla rörande överens om att traditionella passningar till spelare i samma lag är att föredra framför allternativet vi just sett.

Inte särskilt många minuter senare får Nöbbele en hörna, som de utnyttjar på absolut sämsta sätt. Eller ja, de tyckte säkert det var perfekt, för de gjorde 2-0 på den, men jag tyckte det var förbannat tråkigt. En Nöbbelespelare når högst i luften, men Jon gör en kalasräddning. Tyvärr får vi se en motståndare vara först på returen och sätta dit 2-0. Alltid tråkigt att släppa in returmål, men landar bollen mitt framför fötterna på en motståndare så är det inte alltid sådär satans mycket man kan göra.

Efter 2-0 är det kraftig dominans för Nöbbele, och rejbianerna står mest och hoppas på att någon ska ge bollen till dem och på så sätt kunna börja anfalla. Den vänligheten hade inte gästerna alls, utan de höll i bollen bäst de ville och de vita fick då och då kontra till sig ett par lägen. Kåve gjorde iallafall ett ärligt försök att vinna tillbaks bollen och tog sats för en sjuhelvetes glidtackling. Resultat: Han missade med 6 meter och serverades omgående en utsökt ostskiva rätt upp mellan ögonen. Han försökte iallafall.

0-2underläge i paus, och vad som sades där kan jag inte redogöra för, då jag var och drog vristträffar i krysset som uppvärmning. Dessa fantastiska avslut gav resultat, för i paus hoppade Salo in…som mittback. Så gjorde även Claeson som högerytter. Rejban flyttade ner som högerback och Ludde och Dadda tog varsitt steg uppåt i centrallinjen. Hängde ni med? Annars kan jag bara rekommendera er att gå och kolla på nästa match, så slipper ni sitta och klia er i huvudet över mina halvtaskiga försök att beskriva vad som händer på planen.

Något bra måste iallafall sagts i paus, för det var ett betydligt mer aggressivt IF rejban som inledde den andra halvleken än som avslutade den första. Halvchanser skapades innan mannen med pipan tog fram den stora bandsågen och kapade oss alla i höjd med knävecken. Rejban löpte ikapp en motståndare in i eget straffområde och glidtacklade ut bollen till hörna. 22 spelare och samtliga i publiken förberedde sig för just hörna när domaren kom lunkandes från mittplan efter 10 sekunder och förklarade att det skulle bli straff. Som alla vet är det dessvärre han som bestämmer, och även om han gjorde ett gott dagsverke i övrigt, så blir liksom en sådan fruktansvärd felbedömning i det läget av matchen ganska avgörande. Inte kul alls. Nöbbele tackade och tog emot, smällde in straffen och ledde nu med 3-0.

I det här läget visade iallafall IF rejban prov på synnerligen god moral och flyttade hela tiden fram pressen för att komma tillbaks in i matchen, men oskärpa i avsluten, kombinerat med framförallt en fantastiskt duktig målvakt i Nöbbele gjorde att vi inte kom närmare. Han plockade tamejfan ner allt som överhuvudtaget kom nära straffområdet. Litet hopp tändes dock när även vi blev tilldelade en straff. Jappe gav sig ut på en offensiv utflykt som resluterade i att han blev fälld av just deras målvakt strax innanför straffområdesgränsen. Måhända att jag verkar lite jävig i ämnet, men jag tror de flesta håller med om jag säger att den faktiskt var rättdömd. Bucce, som klunsade till sig straffansvaret i en träningsmatch, stegade fram och slog till med vänstern. Pang! 0-3…fortfarande. Målvakten räddar straffen och returen rensas undan. Eftersom man alltid får slå straffar tills man missar måste vi nu söka efter en ny. Eller som Håkan pedagogiskt och uppmuntrande förklarade för Bucce i omklädningsrummet efter matchen: ”Jaha Bucce, nu är du körd.”

Bucce fick dock sin revansch när han en liten stund senare drar in en frispark mot bortre krysset. En Nöbbeleback försöker nicka undan, men når inte högre än att han bara lätt touchar bollen som borrar sig in i nätmaskorna. Bucce får alltså ändå äran att bli första målskytt på hemmaplan. Alltför få minuter återstår dock av matchen, och trots ett ganska hårt tryck kommer inte IF rejban närmare än 1-3, vilket blir slutresultatet.

Gratuationer sänds till Nöbbele, och ett stort tack sänds återigen till alla som hade vänligheten att komma och stödja IF rejban. Varmt välkomna tillbaka!

Vinst eller förlust, göttepåsar blir det ändå:

3 påsar fotbollsgodis: Ludvig Kronberg. Anför trupperna från mittfältet i den andra halvleken, och är den som vinner tillbaks överlägset flest bollar i jakten på reducering, kvittering och segermål.

2 påsar fotbollsgodis: Jesper Lindahl. Visar också han i den andra halvleken att han verkligen vill vinna. Får friheten att dra iväg offensivt och gör det bra, med den ända nackdelen att jag inte fick lämna egen planhalva. Men å andra sidan trivs jag rätt bra där… Kombinerar detta med att även hinna försvara vårt eget mål.

1 påse fotbollsgodis. Jacob Larsson. Är ett konstant hot i djupled, och under framförallt den första halvleken löper han sig fri, löper och skapar ytor, slår inlägg och går på avslut. Andra halvlek går han först i ledet när IF rejban ska sätta press på motståndarnas backlinje.

Vederslöv/Dänningelanda hemma på fredag kl. 19.00. Be there!