Matcherna duggar tätt så här års och bara fyra dagar efter segern mot Tingsryd United var det dags att på Norremark ta emot gästande Ryssby IF. Ni som läste referatet från matchen mot TU kommer kanske ihåg att jag i ingressen nämnda att min morfar haft ett bageri i Väckelsång. Det är en händelse som ser ut som en tanke, efter som min morfar innan han flyttade till Väckelsång hade ett bageri i just Ryssby, dagens motståndare!

Nog om det. Ryssby har i årets serie varit något ojämna och när vi senast mötte dem på bortaplan blev det en rätt komfortabel seger med 6-3. Ryssby spelade emellertid upp sig och avslutade vårsäsongen strålande då de också hade tillgång till en viss spelare vid namn Jesper som öste in mål. Han fanns inte på planen idag, men återigen är det värt att understryka, att lagen som ligger runt det negativa kvalstrecket alltid är svåra att möta, då de kämpar för varje poäng för att rädda sig kvar i serien. Således såg vi fram emot en tuff drabbning

Dagens vita vaxdockor som skulle fixa tre nya poäng var Anton, Hultin, Linne, Manne, Åkesson, Ramin, Wijken, Cullan, Luke, Masse, John. Bland mygg, knott och ledarteamet återfanns inledningsvis Henke, Cleijs, Ludde, Maccan, Streby.

Rejban inledde matchen i högt tempo och lät som det heter bollen göra arbetet. Vi skapade en del halvchanser och Ramins nick på en hörna var farlig och visade att vi hade tagit tag i taktpinnen.

Redan i minut 14 ger vår höga press utdelning. En bra passning fram till John centralt i planen avslutas med ett hårt skott som målvakten parerar rakt ut i planen. Vips, där dyker Masse upp och stänker in 1-0 i den nu övergivna målburen. Det låter kanske inte så märkligt, men till saken hör att returen var rätt hård och landade en bit utanför straffområdet. Bra av Masse att inte förivra sig och skjuta bollen till ormarna, utan behärskat sätta bollen i mål.

Bara minuten efter bjuder vi Ryssby på en bra chans efter ett litet missförstånd i vårt straffområde. Dessbättre smet skottet en bit utanför stolpen.

Rejban fortsatte att styra spelet och därmed kom också målchanserna. Bara ett par minuter efter målet skapar vi två kvalificerade chanser. Cullan hittar Masse med en perfekt djupledboll, Masse springer sig fri, men målvakten hinner ut och avstyr med en benparad. Minuten senare rinner John igenom efter en utomordentligt lång utspark, men hårt trängd av backen får John bara en tåspets på bollen.

I minut 28 inträffar en för vår del lustig situation, men för Ryssby mindre rolig. Ryssby får en frispark mitt på egen planhalva. Luke står vid bollen, men går så sakteliga därifrån. Frisparksskytten försöker troligtvis få en varning på Luke och skjuter bollen på honom. Domaren anser dock att Luke var på väg från bollen och inte medvetet hindrade frisparken. Ryssbyspelarna stannar upp och protesterar, spelet går vidare, bollen letar sig fram till John som elegant skjuter in 2-0.

Så ja en klar tvåmålsledning och bra grundspel. Nu var denna match så gott som vunnen. Så var den inte det!

Efter slarvigt spel på egen planhalva får Ryssby tag i bollen och skickar in ett högt inlägg i rejbans straffområde som nickskarvas snyggt i mål 2-1. Det kändes faktiskt ganska onödigt, men mål på tillfälligheter är en del av fotbollen.

Före pausvilan lyckades rejban skapa ytterligare en mycket kvalificerad målchans. John rycker igenom Ryssbys försvar och spelar snett inåt bakåt till Masse som skjuter klockrent i stolpen. Synd, det hade suttit fint med en tvåmålsledning i paus. Nu fick vi nöja oss med 2-1 och mycket talade för att det skulle rulla in ytterligare något mål framåt i andra halvlek.

Även i andra halvlek äger rejban bollen och för spelet, men dessvärre slarvas det allt mer och på bollens adressetikett står det allt som oftast ”till närmaste Ryssbyspelare” och ”till inkast”. Icke desto mindre skapar rejban en och annan hygglig chans och i minut 52 är vi nära att kopiera Ryssbys tidigare nickmål, men Masses nickskarv, efter Cullans utmärkta genomlöpning och Johns inlägg, smiter precis utanför stolpen.

Under tiden som vi väntade på ytterligare ett mål för rejban kunde vi glädjas åt tre grymma och stenhårda glidtacklingar från Manne. Perfekt precision och utan att det blev någon frispark.

I minut 66 får vi en hörna som John slår mot bortre stolpen och vips där dyker vår nickexpert Luke upp och skallar från nära håll bollen i mål. 3-1 och nu var väl ändå den sista spiken slagen i Ryssbykistan.

Spiken kunde definitivt varit slagen och locket stängt minuten senare då Niklasson sliter åt sig bollen och slår ett perfekt inlägg till John som nickar bollen i ribban, två gånger dessutom. Även om jag inte begrep hur bollen kunde uppföra sig på det viset.

Dessvärre blev vi lite för självsäkra och invaggade i någon form av nu-var-det klart-syndrom. För i minut 74 vinner Ryssby boll på mitten och med en bra genomlöpning avslutas anfallet med en snygg halvvolley intill stolpen; ett klassmål helt enkelt 3-2. Hoppsan!

Nu blev det återigen så där nervöst på slutet och Ryssby fick sina chanser och då framför allt efter ett antal hörnor. Vi hade också några chanser att göra ytterligare ett mål, men resultatet stod sig tiden ut och tre viktiga poäng i tätstriden hade bärgats.

Gubben Mandelholms uttalande i ”Fotbollssnack” i Öppna kanalen om att rejban inte hade med toppstriden att göra fastnade visst i halsen!