IF rejban – Hovshaga AIF 3-1 (2-0)

På vad som kändes som världshistoriens varmaste dag var det dags för årets första ”riktiga” Växjöderby. Vi har ju mött Gransholm, men de är ändå från Gemla, och inte riiiktigt från Växjö. Hovshaga får man ju säga är ett Växjölag.

Myran stod iallafall redo för att välkomna två lag som fått upp ångan på slutet med två raka segrar för båda lagen innan avspark. Vi ämnade förlänga vår segersvit och låta de blåklädda gästernas stanna på två.

Sjukdom och sent återbud på Jacob Gustafson gjorde att ett snabbt samtal ringdes till Max Lexert, som gladeligen tog plats i både trupp och elva. Nu har han ju sommarlov, vår egen lilla sommarkatt. Såhär blev uppställningen till slut:

HAIF

Målet och ambitionen var att ta tag i taktpinnen direkt och flytta bak HAIF i banan med tyngd och kraft. Det höll på att gå käpprätt åt skogen redan i första minuten, när gästerna hittar en fin djupledsboll mellan ytterback och mittback. Från ett hyfsat läge vid straffområdets gräns blir dock avslutet alldeles för tamt, och Anton Fäldt plockar enkelt bollen i famnen.

Vi replikerade tämligen omgående på detta, och vi gjorde det effektivt. Ett inlägg från höger tas bort från Hovshagas försvar ut mot vänsterkanten. Lukas Rydén hinner upp bollen innan sidlinjen, peggar upp för högerfoten, och tar sikte på Sebastian Haraldsssons huvud. Precisionen är perfekt, och Haraldsson nickar in bollen vi den första stolpen. Ledning med 1-0 innan fyra minuter var spelade.

Som alltid välbehövlig energi och gott självförtroende efter tidigt ledningsmål, men de blåa höll på att sabba det efter 10 minuter. Lite ur ingenting, och efter lite motlägg strax utanför vårt straffområde får plötsligt bortalagets stora hot i den första halvleken, Philip Hausenkamph, någon meter yta och drar upp en pangträff i kryssribban. Nära skjuter dock som bekant varken harar eller fotbollsmål, så ledningen står sig.

Den står sig fram till minut 17, då vi får en hörna från vänster. Niklas Andersson utför hörnsparkandet med sedvanlig ackuratess, och på den bortre ytan finns återigen Haraldsson och nickar in bollen i gröten framför mål. Bollstuds på Hovshagaspelare och öppet läge för Daniel Lukoczky uppstår. Inga konstigheter. Pang sa det, och så ledde vi med 2-0.

Lite lugn sprider sig efter den starten, och efter det att Emanuel Nergård fångat in unge herr Hausenkamph i sitt nät får inte bortalaget komma till så många fler lägen under den första halvleken. Vårt bästa läge till 3-0 får Haraldsson efter ett högerinlägg. Bara några meter från mål får han öppet läge och drar till med vänstern, men gästernas målvakt kastar sig dödsföraktande från ena sidan av målet till det andra och lyckas parera.

2-0 i paus, och det kändes som vi hade koll på läget.

Lite rockader i Hovshaga efter paus, och några minuter tar det ju alltid innan man hittar rätt i de nya förutsättningarna. Vi lyckas dessutom skjuta det mesta av deras hopp i sank när vi sätter 3-0 efter 49 minuter. Vi kastar ett längre inkast från högerkanten. Firma Haraldsson/Lukoczky ordnar sedan resten. Den förstnämnde skarvar på första ytan, och med en perfekt tajmad löpning mot första stolpen kommer Lukoczky ångandes och trycker in vårt tredje mål.

Hovshaga måste givetvis chansa lite och det öppnar upp matchen. Värmen tar dock ut sin rätt på båda lagen känns det som. De får inte fram den energi som behövs för att sätta ordentligt tryck på oss, och vi orkar givetvis inte springa max i alla kontringslägen.

De får in en reducering efter dryga timmen. En lång frispark nickas ner mot den första stolpen, och där dyker Sergon Tadaris upp och ger lite hopp för gästerna.

Det blir dock inte mer nervöst än så. Under sista tiden får vi istället se såväl Haraldsson som Anton Wijk och Simon Ravelli både skapa sig fina lägen och dessvärre inte få in dem i mål.

En stabil seger läggs till samlingen. Det är trevligt!

Max Lexerts insats med kort varsel förtjänar ett omnämnande, precis som Anton Wijks insats på mittfältet. De stora segerorganisatörerna idag är dock anfallsparet  Sebastian Haraldsson och Daniel Lukoczky, där Lukoczky för dagen drar det längsta strået i tävlingen om matchens bäste spelare, framförallt efter en oerhört fin första halvlek.

Nästa fredag åker vi till Kalmar och Fredrikskans, för möte med Kalmar AIK. Det blir kul. Heja oss!