Hossmo BK – IF rejban 2-6 (0-3)

Riksväg 25 österut har vi gjort några gånger förr. Denna gång skulle vi vika av i rondellen vid infarten till Kalmar och ta oss några kilometer ner på E22 för att besöka Rinkabyholm och Rinkabyvallen. En mycket trevlig idrottsplats välkomnade oss, och en jämn och hård plan. För hård tyckte Anton Fäldt. Han var upprörd. Han är det ibland…

I vilket fall som helst skulle Hossmo besegras, och sett till tabelläget och antalet insamlade poäng kunde väl det tyckas som en enkel uppgift, men återkomst på ett par spetsspelare i hemmalaget vittnade om gott hopp i de för dagen helröda Hossmospelarna.

Så här mönstrade vi våra styrkor för kvällen:

2

Det blev ingen enkel resa från början. Hossmo hade bra fart under dojjorna, och de första 10-15 minuterna hade de tryck på oss. Jacob Gustafson tvingades rädda på mållinjen, och Fäldt fick briljera med en mycket fin enhandsräddning. Hemmalaget vann de flesta 50/50-duellerna, både på plan, och när bollen gick död vid sidan av planen.

Vi redde ut den stormen och gnuggade oss så sakteliga in i matchen. Efter 16 minuter tar vi ledningen, i det läget tämligen ologiskt. Men det var ganska snyggt…

Niklas Andersson skapar yta för sig själv på högerkanten och trycker in ett inlägg mot första ytan. Anton Wijk fyller på från mittfältet och tar avslutet på ett tillslag. Då det ändå är en bit från mål krävs det både hårdhet och precision. Wijk får till exakt rätt mängd av de båda, och bollen går in vid första stolpen utom räckhåll för målvakten.

Att mål framåt ger energi är varken någon nyhet eller hemlighet. Vi tar nu initiativet. Vi lyckas hålla Hossmos duktiga yttrar på mer bekvämt avstånd från målet, och en kvart efter ledningsmålet får vår vänsterytter istället visa vad han går för. Andreas Hultqvist utnyttjar både snabbhet och teknik när han rycker sig ner till kortlinjen och drar ett hårt och flackt inspel mot första stolpen. Daniel Lukoczky har läst av situationen föredömligt, tajmat löpningen, och kommer först till bollen. Det var det svåra. Att sedan raka in bollen till 2-0 efter 30 minuter var en smal sak för en sådan målskytt.

Samme man hinner både skjuta en boll upp till månen efter en hörna och göra 3-0 innan halvtidsvisslan ljuder. Med första halvlekens tredje sista spark sätter Wijk en boll i djupled för Lukoczky att jobba på. Målvakten kommer långt ut, och med halvlekens näst sista spark lobbar Lukoczky bollen över burväktaren. Den sista sparken använder han när han hunnit upp bollen och slår in den i ett tomt mål.

3-0 i paus. Heja.

Att Hossmo skulle försöka något kreativt efter paus för att få en snabb reducering var en självklarhet. Vi lyckas dock städa av de 2-3 första minuterna, och sen tyckte Wijk det var dags att döda den här matchen.

Vi får en hörna från vänster, som Niklas Andersson slår. Hossmospelare nickar bort i en hög båge. Fem meter utanför straffområdet står Wijk och väntar, lite till höger från planens centrum räknat. Han väntar in bollbanan, påbörjar pendeln, och klipper till med en sträckt vrist på volley. Träffen är perfekt, skottet stenhårt, bågen iögonfallande, och bollen sitter en kort stund senare limmad i den bortre burgaveln, en dryg meter under krysset. Klang och jubel, och det får hända något mycket konstigt i år om detta inte är en kandidat till Årets MålFotbollsgalan i höst.

Matchen känns i och med detta avgjord. Hossmo ska ha all heder av hur de kämpar och sliter och inte låter oss vila någon gång, trots att underläget är stort.

Efter 57 minuter spär Jacob Gustafson på besvikelsen hos hemmaspelare och publik. Från vänsterinnerläge böjer han in en frispark över eller runt muren (svårt att se…) vid den närmsta stolpen.

Hossmo gav dock som sagt aldrig upp, och de skapar en reducering till 5-1 efter 71 minuter. Uppfattar inte hela situationen, men jag noterar att det sker ett missförstånd mellan mittback och målvakt i vårt försvar, och bollen rinner igenom till en ensam anfallare som rullar in bollen.

Jacob Gustafson tyckte det var kul med frisparkar, så han kontrade med ett mål till. Ännu snyggare den här gången. Högerinnerläge nu, men har man Jacobs fot går det utmärkt att använda högern därifrån också. Boll över muren och stenhårt intill målvaktens vänstra stolpe. Läckert! 6-1 efter 77 min.

Hossmo får sedan avsluta den målfest det blev på slutet. 82 minuter är spelade när de tar sig in i straffområdet till vänster och avlossar ett skott. Anton Fäldt räddar, men det blir retur, och den returen knackas enkelt in i mål. 6-2.

Det var det hela. Alltid lätt att lyfta fram målskyttar i en match där man gör 6 mål, och det ska det givetvis göras också. Framförallt Anton Wijks volleykanon är värd att nämna flera gånger. Vill utöver det också nämna Emanuel Nergårds insats på den centrala mittfältet. Omöjlig att passera, både i luften och på marken!

Nästa match är hemma på Myranfredag den 3/6 kl. 19.00. Hovshaga AIF står för motståndet. Välkomna då!