Lördagen den 28 september Anno Domini 2013 var det så äntligen dags för lite gladfotboll på Myresjöhusarena. Tack var ett bra samarbete med Östers IF och ett stort antal inköpta säsongskort gavs denna möjlighet att inför storpublik reflektera över det gröna schackets gåta på den till Växjö kommuns byggnadspris nominerade Myresjöhusarena. Inte sedan invigningen för drygt ett år sedan hade förväntningarna varit så stora som inför denna match i division 5 södra. Allsvensk sparka-springfotboll och dam EM:s kul-med-boll, skulle nu och för alltid stå i skuggan av de vita eleganternas framfart mot Furuby IF. Så var det tänkt och så skulle det naturligtvis bli.

Glädjande nog nåddes vi före avspark av de glada nyheterna att SUF Star programenligt kört över Liatorp md 4-1. Grattis till SUF Star som värdiga seriesegrare. Detta innebar att IF rejban hade den efterlängtade tredje platsen som i en liten, liten ask. Dessvärre för Furubys del så vann Vislanda sin match och är nu bara två poäng efter Furuby i kampen om att undvika den negativa kvalplatsen.

Det bör också tilläggas att det är lite speciellt för IF rejban att möte Furuby IF då flera av IF rejbans spelare har ett förflutet i FIF och är goda vänner med flera av dagens spelare. Exempelvis bor Karl David i samma trappuppgång som FIF:s tränare Henke Ragnarsson, vilket är tur då nämnde Henke hittat Karl Davids borttappade plånbok i trappuppgången. Karl Davids borttappade Iphone brukar allt som oftast hittas av Cleijs.

Dessutom är flera av de till IF rejban knutna spelarna och familjerna på något underligt sätt släkt med varandra och har en eller flera rötter i Furuby. Om Skånepolisen fått till uppgift att upprätta ett register med Furuby som etnisk tillhörighet hade troligtvis 60 procent av publiken hamnat i detta register, dock utan kriminell belastning ska tilläggas.

Nu till matchen, allvaret och dagens fjärde pilsner för Linne, Bucce, Pockar och Hallrup. De 11 vita korgossarna från Wiener Sängerknaben som fått förtroendet av den salomoniske och sadistiske Salo att äntra gräset på Myresjöhusarena var: Comebackande Jon ”abborren” Svensson mellan stolparna; i backlinjen Kåvepenin, Magnus Emanuel, Murar-Holger, Cleijsson; die Mitte Luke Rydén,Obersturmbannführer Ludvig II, Supernicklas, Niklasson; i anfallet Bull-Masse och Saint Sallhag.

På bänken redo att när som helst prestera bättre och snyggare fotboll än de ovan nämnda återfanns Miss decibel Jansson, Mazdak, Åkesson, Karl David och Vetlandasonen Sterner.

Enligt FN:s senaste klimatrapport är ”uppvärmningen människans fel”, varför vi i världssolidaritetens namn hoppade över uppvärmningen och gick direkt från omklädningsrummet till match (nästan, eller i vart fall missade jag uppvärmningen då Bosse Murare valde att parkera bilen i Bergsnäs). Europas grönaste stad visade sig från sin bästa sida och den högtidliga inmarschen med matchspeaker och allt värmde de 162 församlade i den något kylslagna kvällen.

Matchinledningen var tämligen avvaktande med några halvchanser för bägge lagen. Luke och Sallhag hade hyfsade lägen men sköt över respektive utanför. Den bästa chansen inledningsvis hade Furubys Totte, som relativt fri i straffområdet drog i väg en häxpipa som landade på sektion Z. Rejban förde som väntat spelet, men Furuby försvarade sig bra mot rejbans alltför slarviga uppspel.

Då plötsligt händer det. Cleijs trampar in med bollen från sin vänsterkant och passar till mittfältsgeneralen Ludvig II. Man kanske skulle prova ett skott tänker Ludvig II och från 25 meter drar han iväg en rackarrökare rakt upp i vänstra krysset. Klockan står på 9 minuter, stort jubel utbryter och årets mål på Myran kan skrivas in i historieböckerna.

Nu skulle väl anspänningen och nervknutarna släppa trodda alla, men jublet över målet hann knappt tystna innan Furuby bjuds på en gigantisk målchans. En missbedömning i rejbans försvar, ett vasst avslut och Jon får visa att gammal är äldst genom en magnifik fotparad.

Rejbans stora bollinnehav fortsätter och dominansen på mittfältet är total och övertygande och Jon agerar som vanligt med stor pondus som sista utpost. Hans lugna men höga stämma skapar trygghet de få gånger som Furuby närmar sig rejbans straffområde.

Ett mer konstruktivt anfallsspel lyser dock med sin frånvaro, oaktat det stora bollinnehavet., och några direkt heta målchanser står inte noterade i det noggrant förda anteckningsblocket. Det dröjer till minut 23 innan den riktigt stora chansen dyker upp. Sallhag gör en patenterad dribblingsräd och får iväg ett bra avslut som dessvärre träffar ribban.

Det kändes nu alltmer som att mål nummer två hängde i luften. I minut 26 hittar Masse in till Sallhag som fintar sig fram i straffområdet och skjuter ett lågt och flackt skott. Målvakten räddar men lämnar en retur rakt ut i planen till Masse som påpassligt smugit sig in bakom Furubys sovande backar. 0-2 lätt som en plätt och ett ödmjukt målfirande av den före detta skyttekungen i FIF.

Även om det kan låta något övermodigt så här i efterhand så kändes matchen redan avgjord. Furuby fick mest slå ifrån sig och var i princip helt ofarliga framåt. Förutom den farliga målchansen i minut 11 så mäktade de bara med några ofarliga inlägg som tryggt landade i Jons faderliga famn.

Före halvtidsvilan skapade rejban ytterligare några målchanser värda att notera. Niklasson bryter fram på högerkanten och skruvar in ett perfekt inlägg som Masse genom ett mindre akrobatiskt nummer är nära att få en tå på. I den sista matchminuten av första halvlek glider John igenom, men kommer för nära målvakten för att få till avslutet.

 

Paus, pilsner, Pelles plunta, piss i rännan.

 

Inledningen av den andra halvleken blir den första lik med stort bollinnehav för rejban, några halvchanser och ett par hyfsade skott tätt utanför och över målburen. Furuby känns allt mer uppgivna och har svårt att överhuvudtaget etablera ett ordnat spel på rejbans planhalva. I minut 53 får dock Furuby en frispark som på vinst och förlust skickas in i rejbans straffområde. En misslyckad resning, några obligatoriska snedstudsar och bollen landar hos en Furubyspelare, som får på en bra träff. Bollen träffar dess bättre i ribban efter att Jon fått fingertopparna på bollen. Oj då, 0-2 kanske ändå inte var så kassaskåpssäkert som alla trodde? Dock ingen överhängande fara på plåttaket och rejban fortsatte systematiskt att skapa chanser utan att få till den sista passningen eller det perfekta avslutet

I minut 62 kommer Kåve lite sent in i duellen med en Furubyspelare. Domaren blåser frispark och visar för första gången den gula ostskivan. Frisparken är emellertid 40 meter från målet och således på förhand inget att oroa sig för. Det är svårbedömt om frisparksskytten tänkte sig ett långt inlägg eller skott på mål. Det sistnämnda låter dock mindre troligt med tanke på avståndet till mål och Furubys tidigare oftast usla tillslag på bollen. I vilket fall som helst blev det ett överraskande skott som Jon med sträckt elegans tippar över ribban.

I samma minut kommer rejbans första byte. Masse ut och barndomsvännen Karl David in och fem minuter senare ersätts Kåve av Åkesson. Där emellan har John fått iväg ett vasst skott som målvakten räddar med nöd och lite näppe. Karl David hinner också med ett hårt skott i snäv vinkel som tvingar målvakten till en bra fotparad.

Dags för ett mål till och den definitiva spiken i Furubys gamla kista tyckte publiken. Detta tyckande nådde ända ner till planen och i minut 73 hittar Luke ett vackert instick till Sallhag som enkelt bredsidar in 0-3 i bortre burgaveln.

Rejban fortsätter att skapa hyfsade chanser och både Sallhag, Karl David och Niklasson försöker tappert sätta bollen i nätmaskorna, men avsluten räddas av målvakten, går utanför eller täcks av uppoffrande Furubybackar. I slutet av halvleken görs också några obligatoriska byten: Minut 75 Murar-Holger ut Sterner in; 79 Jansson in Cleijs ut; 84 Mazdak in och Niklasson ut.

Däremellan träder Magnus Emanuel in i bilden. Efter en hörna landar bollen vid nämnda rejbanians fötter och på något lustigt sätt lyckas han krångla sig förbi uppvaktande försvarare och dessutom servera Niklasson ett upplagt läge. Distinkt avslut och 0-4 på anslagstavlan.

Skyttekungen Sallhag ville inte vara sämre och med ytterligare ett mål säkra segern i skytteligan. Efter att Ludvig II brutit ett uppspel och slagit en eminent passning kunde Sallhag i minut 88 hårt och mitt i målet bredsida in slutresultatet 0 till Furuby och 5 till IF rejban.

Domaren, som för övrigt skötte sig bra i en i och för sig lättdömd match, blåser av matchen. Spelarna i rejban är nöjda med en dag på jobbet, publiken är i extas och de väl kämpande Furubyspelarna verkar inte helt nedstämda efter en på förhand kalkylerad förlust. Ludvig II utses till matchens lirare i rejban och till detta kloka beslut kan vi bara nicka instämmande.

Alle man på däck, nu blir det Båten!

 

Sankt Sigfrids pilgrimsmärke går till:

  1. Nina Strandberg som ikväll bevistade sin första fotbollsmatch sedan hon 14 år gammal åkt moppe med Pelle till Furuby IF:s juniorlags träningsmatch mot Åryd.
  2. Leif Erik Björk som i förra matchreferatet hängdes ut som icke fotbollskunnig. Det var helt fel och en ursäkt är på sin plats. Leif Erik var återigen en hängiven och kunnig supporter så väl på läktaren som i det efterföljande barhänget.
  3. Den alltid lika nervöse Gammelkronkan med SM.guld och spel i Öster och Alvesta GIF, på nivåer som undertecknad inte ens i fantasin kan föreställa sig.

Vi tror vi samlar in cookies och sånt, är inte helt säkra. Men genom att acceptera denna pop-up så är vi liksom homesafe. Även om vi inte gör något som helst med den "datan" som i så fall samlas in.