Efter 2-1 torsken senast mot Ängö BK var det många sura miner i rejban-lägret. Som väl var fanns det inte allt för lång tid för att fundera över spilld mjölk innan det var dags för oss att bege oss upp till Västervik för att ta oss an, den kanske tuffaste bortamatchen för säsongen.

Väl på plats fick vi beskedet att matchen skulle spelas på deras naturgräsplan, Västervik hade aviserat att det mycket väl kunde bli spel på konstgräs då vädret inte varit skonsamt mot deras traditionella naturmatta. Efter en snabb inspektion insågs det att bolltrillande skulle bli problematiskt så vi tog det kloka beslutet att inte leka med elden och skicka mkt långbollar.

Elvan som gav sig ut för att brunka ner Västervik såg ut enligt följande :

Danken

Henke Gus – Gus – Olof – Manne

Super-Nick – Wijk – Cullan – Lewi

Pluto – Tjuren

Bänken: Jacke, Simao, Booban, Hultan & Ludde.

Trots en lång bussresa i benen så börjar IF rejban på bästa sätt. Avsparken skickas direkt ner till Gusen som peggar upp den och drar iväg en långboll bakom Västerviks backlinje. Strandberg och Pluto har sedan länge varit inställda på det och har gett sig iväg. Press på backlinjen som tvingas rensa ut till den första hörnan i matchen. Det spekulerades på bänken om det var den snabbaste hörnan IF rejban någonsin fått i match. Salo konstaterade dock kvickt att så inte var fallet. Hörnan blir dessvärre resultatlös.

IF rejban fortsätter att konsekvent lyfta bollar bakom motståndarnas backlinje och etablerar på så sätt tryck. Pluto får flera gånger visa prov på sin fina spänst och skarvar förtjänstfullt ner ett par bollar till framrusande rejbanier, vilket resulterar i ett antal halvchanser. Västervik sticker upp några gånger utan att riktigt skapa några farligheter. Farligaste chansen för rejban står Tjuren för. På klassiskt tjur-manér drar han iväg en volley mot målvaktens första hörn som tvingar honom till en kvalificerad räddning.

Efter halva halvleken så börjar Västervik ta över lite och trycker ner oss. De tvingar Danken till ett par ingripande som han löser med bravur. Ganska exakt 22 minuter in i halvleken så tvingas vi göra vårt första byte. Tjuren Strandberg stångas och stökas inne i Västerviks straffområde och lyckas dra på sig en lårkaka. Tränarstaben väljer att skicka in Robin ”Booban” Davoust vilket skulle visa sig vara ett lyckat drag.

i matchminut 36 får rejban till ett trevligt spel och får fram bollen till en felvänd Davoust som tar emot bollen på bröstet, gör en helomvändning och drar till med vänstern. Bollen borrar sig in i bortre burgaveln och 0-1 är ett faktum. Klang & jubel!

Precis efter ledningsmålet flyttar Västervik upp och tvingar Gusen att kasta sig för att täcka ett skott. Hans redan tejpade fot viker sig och trots ett tappert försök av ”småjoggande” vid sidan av planen så får han kliva av. Som tur är så har vi ett gäng spelare som behärskar mer än en position. Ludvig Kronberg kommer in från bänken, Super-Nick skickas ner på högerbacksplatsen och Henke Gus tar steget in som mittback.

De resterande minuterna innan domaren visslar av halvleken bjuder inte på något nämnvärt i chansväg.

Ledning med 1-0 och en stabil krigarinsats än så länge.

Samma manskap som avslutade första halvlek inleder den andra och matchen ser exakt likadan ut som den gjort under den första akten.

Mkt långt och krig om andrabollar fortsätter vara huvudingrediensen. Västervik börjar gräva fram lite chanser men försvaret och Danken är på tårna och kan avvärja. Undertecknad konstaterade under frenetiskt uppvärmande att det kändes tryggt och att det såg stabilt ut.

I matchminut 65 (en extrem gissning) så får vi en kanonchans att gå ifrån till 2-0. En långboll letar sig upp mot Västerviks straffområde vilket tvingar deras backar att springa mot eget mål. Rydén anar att det kan vaskas fram en chans och enligt egen utsago så var han övertygad om att bollen skulle ta i en av backarnas bakhuvud och studsa ner till honom. Och mkt riktigt är det exakt det som händer, en av Västerviks backar får bollen i bakhuvudet och den dimper ner vid Rydéns fötter. Eftersom målvakten blir ställd av studsen så finns det mkt ”nät” att skjuta på. Dessvärre kommer Rydén lite snett till bollen och kan inte överlista Västerviks målvakt.

Västervik skulle kvittera och det gjorde de i matchminut 77. Efter ett inkast för oss på offensiv planhalva ställer Västervik om blixtsnabbt på vår högerkant vilket resulterar i ett friläge. Danken kommer ut och räddar men oturligt nog tar den på den framstormande Västervik spelaren som ”motläggar” in 1-1.

Västervik får energi av sitt kvitteringsmål och börjar jakten på ett ledningsmål. Vi fortsätter spela lugnt och stabilt och släpper inte till särskilt många bra chanser.

I 80:e minuten så jobbar vi fram en hörna som Super-Nick som vanligt stegar ut för att skicka in. Plutos huvudspel har visat sig vara giftigt under hela matchen och han når högst på hörnan och skickar iväg den förmodligen hårdaste nicken som undertecknad någonsin har sett. PANG. Men inte i mål utan rätt i ribban och ner på mållinjen. Jacke Jansson som värmer upp i perfekt position firar för fulla muggar för att övertyga domaren om att bollen är inne. Ludde Kronberg firar inte. Han älgar iväg och kommer som ett ånglok på rullskridskor och ser till att ”tyska” in bollen över mållinjen. 2-1 rejban och Jacke J:s firande når ännu högre höjder.

Man kan såklart tycka att med 2-1 och 10 minuter kvar så ska vi lyckas hålla tätt och bärga 3 poäng men Västervik är tunga och vill annorlunda. De trycker fram direkt och får en frispark i höger ytterposition. Ett inlägg som tas undan, oturligt nog går den rakt ut till frisparksläggaren som kan skicka in ett nytt inlägg. Efter lite flipperspel når den fram till en Västerviksspelare som från väldigt nära håll kan nicka in kvitteringen till 2-2.

De sista minuterna spelas av och 2-2 är ett faktum.

Surt att tappa 2 ledningar men 2-2 får anses som ett rättvist resultat mot en bra motståndare som inte kommer tappa många poäng på sin hemmaplan. En prestationshöjning jämfört med Ängömatchen och med lite distans till poängen så får vi konstatera att det var rättvist och att vi kan åka från Västervik med höjda huvuden.

Nästa drabbning för IF rejban går av stapeln torsdagen den 12 Maj mot Lessebo på Myresjöhus Arena klockan 19:00.