10 år – 10 legendarer. Del 8.

 

IF rejbans legendarer, Del 8 – Hans Sallhag

 Som ett led i vårt 10-årsjubileum och firandet av detsamma i år, tänkte vi presentera 10 profiler i den här klubben på vägen fram mot 10-årsdagen den 4 oktober.

Det har blivit dags att presentera Hans Sallhag lite närmare för er.

På Fotbollsgalan 2011 kuppades han in i ledarstaben. Glad i hågen tackade han ja. Eller ja, han tvingades med helt enkelt. Det började då bli en ganska månghövdad ledarstab, och alla skulle hitta sina roller. Ganska snabbt växte Hasses roll fram som administratör, vilket innebar att undertecknad kunde släppa över en del av det som i folkmun kan beskrivas som ”det tråkiga arbetet”. När säsongen 2013 sparkade igång blev det ännu tydligare hur viktig Hasses roll var, och jag började kalla det för chefsadministratör. Vi började då hitta lite rätt i att Håkan Kronberg blev ansvarig för fysträning och målvaktsträning, jag tog en mer huvudtränarliknande roll, och alla övriga som ville vara med agerade glada assisterande coacher.

Det krävde mer av min tid, och arbetet med LAGET fick prioriteras, medan arbetet med FÖRENINGEN med all säkerhet hade blivit lidande, om det inte varit för Hasses stora och noggranna arbete, ofta utfört i det tysta.

Boka planer, avboka planer, boka matcher, bjuda in motståndare, bjuda in domare, hålla koll på (och deltaga på, eller tvinga oss andra att deltaga) alla konferenser, möten och informationsträffar. Allt detta ingick och ingår i Hasses, ska vi kalla det basuppdrag. Jag vågar inte gissa hur mycket timmar av hans tid det egentligen upptar, och jag vill knappt veta. Ibland mår man bäst av att inte veta hur mycket tid man lägger på saker och ting.

Små saker som vi är bortskämda med och som man inte alltid märker kan ni lägga på toppen av detta.

En sån sak som att Hasse alltid, när tid finnes, åker ut till Norremark vid lunchtid på fredagen om vi spelar hemma på kvällen och flyttar mål, sätter ut hörnflaggor, och sätter upp lappar på ”vårt” omklädningsrum att där ska minsann IF rejban vara, bara för att vi ska trivas och ha det så gött som möjligt. Sådant är värt stora applåder, och det är just sådana ”små” saker som gör att Hasses insats är så viktig för oss.

Som om inte det vore nog lastade vi över en ganska stor post på Hasses bord i samma veva. Vi gillar statistik, och vi vill gärna ha koll på ALLT rörande IF rejban. Vad gör man då?

”Hasse, kan inte du bokföra all statistik, typ matcher, mål, assist, gula kort, röda kort, antal träningar, träningsnärvaro osv?”

Svaret blev självklart ja, och nu för tiden kan jag mer eller mindre när jag vill få reda på vad jag vill via ett mail till Hasse, och svarstiden är alltid kort.

Vill jag veta hur många tisdagsträningar Filip Swanson har gjort mellan maj 2016 och september 2018 eller hur många assist Tomas Anyuru egentligen gjorde 2012, samt i vilka matcher, så har jag nog svaret inom ett par timmar. Mycket imponerande och kul!

De senaste åren har Hasse glädjande nog även visat intresse för- och skaffat sig kunskap om hur man uppdaterar vår fina hemsida med resultat från den senaste matchen och info om den kommande. En typisk sak som man ofta glömmer och som är lätt att prioritera bort när tiden inte finns. Men inte Hasse inte!

 

Jag har säkert glömt dussintals små men vitala saker som Hasse gör för IF rejban, men jag tror att bilden växer fram, även för er, av en man som lägger ner oerhörda mängder tid, koncentration och kärlek i IF rejban. Uppmärksammar vi och hyllar detta tillräckligt? Nej, det gör vi inte såklart. Inte för att vi är dåliga människor, utan för att det är förbannelsen med den typen av arbete Hasse gör. Jag försöker komma med uppmuntrande och tacksamma ord när jag kan, trots att jag vet att det inte på något sätt är därför han håller på. Men jag vet också hur mycket det är värt att få en komplimang eller ett tack för ett arbete man gjort men som inte syns. Och det finns mycket sådant i en förening av det här slaget…

Det jag innerligt hoppas är att Hasse vet hur otroligt uppskattat hans arbete är av alla i och runt föreningen, även om vi är dåliga på att uttrycka tacksamheten.

Det som gör hela konceptet med allt jobb Hasse lägger ner extra roligt är att sonen John flyttade från stan och lämnade laget under 2014. Viss panik spred sig i laget, eftersom vi misstänkte att då kanske även pappa Hans hoppar av. Icke då, han närmast växlade upp och intensifierade engagemanget. Lika häftigt som hedervärt!

På ett personligt plan är jag både glad och stolt över att Hasse har gått från Johns pappa, till en mycket god vän. Det skiljer trots allt 30 år på oss, men vänskap vet ingen ålder, så länge man delar vissa värderingar och synsätt på livet!

För att summera Hasses insats för IF rejbans räkning så ska jag formulera det så gott jag kan.

Jag ska inte påstå att det är Hasses arbete som driver föreningen framåt, mot nya mål, divisioner och diverse aktiviteter för alla kära rejbianer. Det släpper han till oss ”ungdomar”.

MEN, hade han inte gjort det han gör, hade det funnits absolut precis noll procents chans att IF rejban under de här 10 åren utvecklats till det det är idag. Allting vi njuter av idag i form av en väl fungerande organisation, ett fotbollslag som tränar och spelar på med hyfsad framgång, möjligheter att styra med olika evenemang för alla i och runt föreningen, tid att göra gott i form av olika välgörenhetsprojekt genom åren börjar, när man börjar nysta upp trådarna, med att Hasse lagt grunden och frigjort tid för alla oss andra.

Det IF rejban ni känner idag kan ni till stor del tacka Hans Sallhag och hans konstiga fäbless för ”tråkigt arbete” för. SÅ viktig är hans insats! Det är svårt för utomstående som inte lever i det här varje dag att förstå, men det är fakta.

Ett lika stort som ödmjukt och hjärtligt tack till Dig Hasse!

 

/Salo

KONTAKT

Ta gärna kontakt med oss om du har några frågor och funderingar. Enklaste sättet att nå oss är:

ALLMÄNT

info@rejban.se

FOTBOLLSRELATERAT

Johan Salomonsson
0709-14 99 98
johan.salomonsson@rejban.se

MEDLEMSKAP

Passa på att bli medlem i IF rejban. Du får gå på den årliga Medlemsfesten utan kostnad, och vara en del av den fantastiska gemenskapen som IF rejban innebär

Vi tror vi samlar in cookies och sånt, är inte helt säkra. Men genom att acceptera denna pop-up så är vi liksom homesafe. Även om vi inte gör något som helst med den "datan" som i så fall samlas in.