10 år – 10 legendarer. Del 9.

IF rejbans legendarer, Del 9 – Christoffer Jansson

 Som ett led i vårt 10-årsjubileum och firandet av detsamma i år, tänkte vi presentera 10 profiler i den här klubben på vägen fram mot 10-årsdagen den 4 oktober.

Näst siste man ut i manegen är Christoffer Jansson.

Det här blir kul!

Om någon undrar om jag planerat att skriva om Jansson sedan dag 1, så är svaret ja.

Om någon undrar om jag medvetet väntat till bland de sista att göra det, så är svaret ja.

Om någon undrar om jag gjort det för att roa mig själv och lite för att jäklas, så är svaret ja.

Om någon undrar om Jansson mer än något annat hoppas att han är med bland de 10, och det är därför jag tyckt det varit roligt att vänta, så är svaret ett rungande ja!

Men det här blir samtidigt inte lätt. Man vet liksom inte var man ska börja. Det man vet är att i boken om Världens trevligaste förening ska Jansson ha minst ett par kapitel, bara för sig själv.

 

Så här är det. Christoffer Jansson älskar IF rejban. Mycket. Nästan osunt mycket, även om vi vet att det naturligtvis inte är möjligt.

Så här är det också. Det finns bättre fotbollsspelare än Christoffer Jansson i IF rejban. Vet han om det? Ja. Bryr han sig? Inte ett smack!

Det här handlar inte om att han ska spela, det handlar om att IF rejban ska vinna. Allt. Jämt.

Det finns dock inte någon jag unnar mer, eller som hade förtjänat mer, att vara överlägset bäst i IF rejban.

MEN, det är få i den här föreningen som haft den fotbollsmässiga utvecklingen som han har haft. Samme man som helst inte skulle vara med i truppen när vi startade i div. 6, har jag sett stänga igen en hel högerkant i 45 minuter mot ett bra lag som Gransholm, och jag har sett honom nolla SUF (dåvarande Växjö United) i en Årydscup.

Dit når man bara om man tränar hårt och mycket, har en förbannat bra inställning, och anser att det finaste som finns är att spela match med IF rejban!

Ingen, absolut ingen, brinner med samma intensiva låga för den här föreningen som Jansson. Det är en eld som då och då måste tämjas, men det är en helt ovärderlig tillgång om någon någon gång glömmer varför vi gör detta, slarvar med engagemanget och droppar till 98% i ansträngningsnivå.

Har man en tung dag och är trött och oinspirerad så spelar man för Christoffer Jansson. Man ger det lilla extra för hans lyckas skull, och man njuter av privilegiet att få vara med på plan, när man vet att det finns någon vid sidan om som hade offrat mycket för att byta plats med dig!

Han är dock en av drygt en handfull spelare som haft speltid under samtliga av föreningens 10 säsonger. Imponerande, kul och välförtjänt!

Om vi lämnar det rent fotbollsmässiga och fokuserar på det personliga han bidrar med till den här föreningen, ja det är då det här blir riktigt knivigt.

Han älskar att stå i centrum, och vi älskar att ha honom där. Han levererar klassiska upptåg och uppträdanden på löpande band när man minst anar det, och han gör det ofta. Jag försöker gå igenom minnena iallafall 10 år bakåt i tiden, och kommer på mig själv bara sitta och flina i soffan.

Det är så enormt svårt att sätta fingret på, och beskriva exakt vad det är han gör eller hur han gör det. Men när han vill kan han få alla att skratta hejdlöst eller stämma upp i någon av alla hans hundratals egenskrivna sånger om allt från allrum, blåa katter och hur man hittar till Kvantum Norremark.

Hade jag suttit i Idoljuryn hade jag sagt att han har ”Det”. Det där som gör att alla rycks med. Det där som gör att alla vill vara nära. Det där som gör honom till en regelrätt superstjärna på sitt eget vis!

Så här kan jag försöka förklara:

Alla ni som varit i Janssons närhet när han går igång och exempelvis han amerikanska alter ego Chris äntrar scenen (Chris har bl.a. vunnit OS i ”Simma hem”, trots att OS gick i Vancouver och han bodde i Växjö), eller när han plötsligt kör stand up på uppstuds och går igenom Sveriges dialekter från norr till söder, eller när man bara sätter en megafon i nävarna på honom och hoppas på det bästa (och alltid blir rikligt belönad), tror jag håller med mig.

Christoffer Jansson är, utan någon som helst överdrift, roligast i världen!

Jag kan inte komma på ett bättre sätt att beskriva det, och i det enkla ligger ofta det stora.

I andra änden av denna känslostyrda människa finns en vänlig, väluppfostrad, välmenande, respektfull och omtänksam man.

Mycket kan man säga om herr Jansson, men jag vet att när det bränner till, när det verkligen krävs att någon kliver fram och tar ansvar, då är han en orubblig klippa att luta sig mot för alla han känner. Rätt ska vara rätt, och man ska behandla folk med respekt! Det finns en bottenlös källa av kärlek att ösa ur. Förtjäna det, och du får ta del av alltihop!

Vi har delat både glädje och sorg i den här föreningen och som kompisgäng. Mycket av glädjen bidrar han med, och jag känner mig så fantastiskt trygg i att vi också klarar eventuella kommande sorger tillsammans. Även det mycket tack vare Christoffer Jansson och den han är.

Skrev i början att han älskar IF rejban. Älskar IF rejban honom tillbaka? Om ni någonsin tvekat så är svaret dagens tydligaste JA! Ja ja ja som vi gör just det!

Det är helt enkelt en jäkla resa att vara din vän och lagkamrat Kriss, och vi vill bara ha mer! Ingen vet hur nästa resa ser ut eller vart den tar oss, men om du bara i vanlig ordning tar täten så följer vi blint, och så vet vi att vi får ”the time of our lives”!

Tack för det kära du!

/Salo

KONTAKT

Ta gärna kontakt med oss om du har några frågor och funderingar. Enklaste sättet att nå oss är:

ALLMÄNT

info@rejban.se

FOTBOLLSRELATERAT

Johan Salomonsson
0709-14 99 98
johan.salomonsson@rejban.se

MEDLEMSKAP

Passa på att bli medlem i IF rejban. Du får gå på den årliga Medlemsfesten utan kostnad, och vara en del av den fantastiska gemenskapen som IF rejban innebär