Korpen-åren

 

 

Historien om rejban.se tog sin början under vintern 2007. Kompisgänget med Växjö som bas hade vuxit sig så stort att det inte längre gick att kontrollera. En samlingspunkt behövdes. Någonting vi alla kunde samlas kring och utbyta idéer och tankar. Ett nätverk av och för vänner där vi kunde informera våra kamrater om nödvändiga saker som tid och plats för nästa födelsedagskalas, eller föra mer filosofiska diskussioner om existensiella och djupa ämnen. Debatten om ”Tid”; var den kommer ifrån, hur mycket den kostar, hur lång en evighet egentligen är o.s.v, är redan en modern klassiker.

Efter mycket snack och lite verkstad var det till slut Fredrik ”Rejban” Streby som tog det geniala initiativet att starta en hemsida. Domännamnet blev naturligtvis enklast möjliga. Eftersom han, enligt tradition synnerligen ologiskt, kallas Rejban döpte han sidan till rejban.se. Utformningen var enkel; en framsida med trevliga bilder samt ett forum där de som ville kunde sprida sina mer eller mindre kreativa tankar och dela dem med omvärlden.

 

Under sen vinter och tidig vår växte sig varumärket rejban.se starkare. En sorts kollektiv bildades där man umgicks i flock och alltid höll varandra om ryggen, hur snålt det än blåste. Någon vidare snålblåst var det dock sällan tal om, utan rejban.se var ett populärt och uppskattat inslag vart de än visade upp sig. Ett begrepp, nej, en institution höll på att växa fram i de småländska skogarna.

 

Våren 2007 kom så nästa milstolpe för rejban.se. Ett fotbollslag anmäldes till Växjökorpens seriespel. I samband med detta skapades också en sektion till på hemsidan; korpen.rejban.se. Sektionen samlade alla inlägg rörande kollektivets fotbollsspel och på sidan fanns det mesta som ligger till grund för det som nu blivit IF rejban.se.

 

Den första Korpensäsongen fortlöpte och poängen trillade in i behaglig takt. När slutspurten närmade sig, och det visade sig att laget skulle kvalificera sig för uppflyttning, kläcktes idén att en klassisk fotbollsgala vore en trevlig avslutning på säsongen. Nomineringar i fem olika kategorier skickades ut, och samtliga spelare under säsongen försågs med röstplikt. Samtliga spelare var naturligtvis också inbjudna till galan i fråga. Som gäst fick man ta med sig sin far, en tradition som hållits i under åren.

Undertecknad stod för nomineringar och röstinsamling, Tobias ”Freja” Frejfors stod för lokal (vi dukade långbord i hans vardagsrum), och Joel ”Swanberg” Albertsson var TIFO-ansvarig, vilket innebar rikligt med granater och låg säkerhet.

 

Pristagare 2007 blev:

Skyttekung: Eric Claeson

Årets Mål: Jesper Lindahl

Årets Prestation: Christoffer Jansson, som glidtacklade in en stolpretur.

Diamantbollen (som normalt delas ut till Sveriges bästa damfotbollsspelare, men ja…jodå så att.. jajemen): Fredrik Jonsson.

Guldbollen, världens bäste fotbollsspelare 2007: Ludvig Kronberg.

Inför säsongen 2008 skedde stora förändringar i truppen. Tvåmetersmannen och målvakten Henrik ”Tankomaten” Linell flyttade till Stockholm, Christoffer Jansson flyttade till Linköping, Ludvig Kronberg och Jesper Lindahl började av någon outgrundlig anledning spela fotboll i Furuby, och blev på så vis diskvalificerade från Korpfotboll.

Ny målvakt värvades i form av Anton Damberg. Dessutom förstärktes laget med måltjuven Pontus ”Poj” Johansson och bolltrollaren Anton Åderman-Sandin. De båda sistnämnda skulle komma att göra stora avtryck under säsongen. När vi summerade året kunde vi konstatera att rejban.se återigen avancerat uppåt i seriesystemet. Fotbollsgalan expanderade och flyttades till Valhallagatan 20. Priser delades ut och kategorierna var samma som tidigare.

Pristagare 2008 blev:

Skyttekung: Pontus Johansson

Årets Mål: Anton Åderman-Sandin

Årets Prestation: Christopher Wilmerå, som lämnade återbud till en match, bara det stort i sammanhanget, dessutom gjorde han det från BB efter att han precis fått en son.

Diamantbollen: Fredrik Jonsson, igen.

Guldbollen, världens bäste fotbollsspelare 2008: Pontus Johansson.

 

Säsongen 2009 bjöd inte på några större överraskningar. Laget hade tappat Anton Åderman-Sandin till Norge, men förstärkte istället med den tidigare lovande junioren Jacob Jansson; något som skulle visa sig vara ett lyckat drag. Segrarna radades upp under säsongsinledningen, och uppflyttningen till den högsta divisionen kändes klar tidigt.

Under en ganska avslagen säsongsavslutning, där uppflyttningen var säkrad, låg allt större fokus på kommande fotbollsgala och nästa års verksamhet. Serien avslutades och de nominerade till rejban.se’s sista fotbollsgala som korplag tillkännagavs.

Även 2009 höll vi till på Valhallagatan 20, och galan nådde höjder vi inte trodde var möjligt. Inte mindre än nio fotbollspappor förärade oss med ett besök.

 

Pristagare 2009 blev:

Skyttekung: Jakob Sjöwall

Årets Mål: Eric Damberg

Årets Prestation: Jakob Sjöwall, som vann skytteligan och på egen hand avgjorde två matcher.

Diamantbollen: Linus Kronberg

Guldbollen, världens bäste fotbollsspelare 2009: Jacob Jansson.

 

Under året hade ingående planer på att bilda en riktig idrottsförening och spela ”riktig” fotboll kokats ihop. Idén hade kläckts långt tidigare. Undertecknad och Tobias Frejfors satt i hans lya och klurade över en kopp kaffe och kom fram till att ”ett eget fotbollslag, det är väl ändå det bästa man kan ha”. Den tanken fick sedan ligga och gro, innan vi kände att den var mogen att börja kika närmare på. Under otaliga söndagshängen hos Ludvig Kronberg blev idén till verklighet. 2009-10-04 skred vi till slut till verket och bildade IF rejban. Där är vi nu, och historien om de vitklädda fotbollshjältarna från Växjö har bara börjat…

Vi tror vi samlar in cookies och sånt, är inte helt säkra. Men genom att acceptera denna pop-up så är vi liksom homesafe. Även om vi inte gör något som helst med den "datan" som i så fall samlas in.