Efter en lång försäsong kom den till slut. Premiären. En ny milstolpe för IF rejban, som denna lördag debuterade i Div. 4 elit.

Efter att ha stuvat in spelare och material i bilar begav sig truppen mot Emmaboda-trakterna, där dagens motståndare Lindås/Långasjö bjudit in till premiärfest. Då Daddas GPS ”Eniro Navigation” enligt utsago inte ens hittade till Eniro-kontoren i Sverige, förlitade vår bil sig istället lyckosamt på Super-Nicks breda kunskap om Emmaboda. En kunskap jag bara gissar erhållts efter frekventa besök på Emmaboda-festivalen. Till skillnad ifrån fredagen, då man fick uppleva samtliga fyra årstider på en och samma dag, var det nu en behaglig sol och vårvärme i luften. Gräsplanen på Lindåsvallen kunde möjligen ha varit något jämnare, men får ändå betecknas som fullt godkänd för att vara April.

Vid inmarsch var det två fokuserade lag som intog planen. De fokuserade minerna sprack dock upp i leenden då speakern höll stor show. Bland annat annonserades det plötsligt ut reklam för en ”snorbillig” grillkol som enligt uppgift skulle säljas på vallen. Ett erbjudande till lika delar lockande som roligt.

Efter avspark är det IF rejban, för dagen i eleganta svarta tröjor, som tar tag i taktpinnen. Hemmalaget inleder å sin sida inte med någon högre press, och vi tillåts därför äga en hel del boll – utan att för den delen skapa några hetare chanser. Men trots att vi inledningsvis står för mestadels av bollinnehav och intentioner, är det hemmalaget som gör matchens första mål. Efter 10 spelade minuter dimper en långboll ner vid Gusen. Den reslige mittbacken, med den vanligtvis så eleganta speluppfattningen, missbedömer tyvärr studsen vilket resulterar i fri gata för hemmalagets duktiga anfallare som avslutar säkert bakom Fäldt. Rejban känns dock inte nämnvärt störda av den snöpliga starten. Vi fortsätter vårt spel och tar oss fram (främst via kanterna), men saknar oftast tillräcklig kvalitet i de sista momenten. Men det känns ändå som att en kvittering närmar sig. Och när första halvlek gått in på övertid kommer till slut målet. En hörna dimper till slut ner på bortre ytan av straffområdet där Anton Wijk får på en magnifik träff. Ett snyggt och ytterst psykologiskt mål, och det blir betydligt skönare att gå till pausvila med 1-1 på resultattavlan.

Efter att ha fyllt på med vätska och fått ett par av Salos visdomsord i öronen gick sedan rejban ut igen, fast beslutna att ta med sig tre poäng hem till Växjö.
20 minuter in i andra halvlek får den inbytte Davoust bollen på vänsterkanten och tar sig in i straffområdet. Hans inspel träffar handen på en hemmaspelare, och domaren pekar på straffpunkten. Här uppstår nu viss förvirring. Då den uttalade straffskytten Ramin visade sig ha nerver i nivå med Chriffs, var det slutligen Mats Strandberg som stegade upp vid straffpunkten. Masse visade ingen pardon, och 2-1 var ett faktum. Från detta ledningsmål tills dess att domaren blåser av matchen bjuder vi måhända inte på något vidare skönspel då fokus nu blivit att, förtjänstfullt, spela på resultatet. Hemmalaget gör däremot sitt bästa för att trycka på för en kvittering. Deras attacker, som i andra halvlek gått via ett tydligare, och framför allt mer fungerande, djupledsspel stoppas dock oftast utan större bekymmer av ett duktigt försvar och/eller av Anton Fäldt i målet. När domaren till slut blåser av matchen kan spelare och de fantastiska supportrarna jubla ikapp. Under Chriffs regi sjöngs det sedan segersånger i omklädningsrummet. Sånger som antagligen hördes över hela Emmaboda kommun, då decibelnivån var av ett slag som säkerligen gjort Iron Maiden avundsjuka.

Summa summarum: IF rejban vinner en ganska tillknäppt premiär mot ett väl kämpande Lindås/Långasjö. Ett lag som säkerligen kommer att ta många segrar hemma på Lindåsvallen. Det är alltid skönt att inleda med seger och vi fortsätter nu vår elitsatsning under veckan, för att sedan på fredagskvällen ta emot Västerviks FF hemma på Norremarks IP.