IF rejban – Madesjö 1-0.

Helgen inleddes på allra bästa sätt när IF rejban slog Madesjö på Myresjöhus Arena.

Försnacket internt i laget handlade mest om vart matchen skulle spelas. Monsunliknande nederbördsmängder hade som vanligt fallit över Växjö och oron började sprida sig i gruppen att världens kanske ömtåligaste plan skulle bli förklarad som icke spelduglig och matchen skulle förpassas till konstgräset eller tipshallen. Vädergudarna visade för en gångs skull en ovanlig barmhärtighet och efter lite ”växlande molnighet” kunde man konstatera att planen var i absolut toppskick och matchduglig.

Laget då?
Som vanligt när det nalkas sommar så flyr IF rejbans spelare sina fotbollsplikter. Det ska grillas, drickas bärs och gå på 97-års kalas. Detta lämnade oss med en något decimerad trupp men den såg i alla fall ut enligt följande:

Honken
Mac – H Gus – Manne – Bucce
Wijk – Ludde
Luke – Willy – Hultman
Masse

Bänk: Ax, Raz, Kriss, Olof.

Fälth var tyvärr tvungen att kasta in handskarna. För att ha jouren tänker ni. Nej faktiskt inte, en hand spökade och vi välkomnade Honken in i kassen.
Backlinjens medellängd drogs kanske ner av Bucce och Mac på kanterna men i mittlåset kunde vi konstatera att längst helt enkelt är längst, H Gus och Manne skulle se till så att Madesjö åtminstone inte gjorde några mål på huvudet.
Mittfältet såg ut som det brukar nu för tiden. Wijk och Ludde i sittande roller medan trion framför utgjordes av Hultman, Willy och Luke skulle försöka bistå Masse framåt.

Innan matchen konstaterades det att vi visste lika lite om Madesjös spel som Ludde har kunskap om teknisk utrustning. Vi hade alltså inte en ringaste aning om någonting.

Vi bestämde oss för att gå ut lite på Lasse Lagerbäck manér och ”känna lite på dem”.

1a halvlek.
Tämligen omgående tar IF rejban kommandot och spelar en för dagen mkt trevlig fotboll. Masse känns som en tjur som blivit utsläppt på grönbete och ger sig iväg i djupled flera gånger samtidigt som backlinjens lite längre spel hittar honom gång efter annan. Vi skapar dessvärre inga större farligheter förutom en chans som uppstår efter en tilltrasslad hörnsituation. Som vanligt i de fallen så slutade det med frispark till försvarande lag.

Annars är det mest halvchanser, Wijk skjuter 100 meter över på volley, Hultman trasslar in sig en dribblingsraid och vår närvaro i boxen är fortfarande alldeles för svag för att vi ska kunna få in någon boll.

Istället är det Madesjö som efter halvlekens bästa anfall och inkasserar matchens bästa chans. Med hela laget på väg framåt så slarvas det lite och vi blir av med bollen precis inne på offensiv planhalva. Madesjö inser att vi är kort om folk hemma och ställer om blixtsnabbt. Efter ett riktigt tjusigt kombinationsspel på mittplan så frispelas deras högerytter. 1 vs 1 mot Honken. Madesjö spelaren driver åt vänster och skickar iväg en insida mot första stolpen men Honken gör kanske matchens prestation och dyker blixtsnabbt och styr bollen ut till hörna.

Vi tillåter Madesjö att äta sig in i matchen sista 15 minuterna utan att riktigt komma till någon mer farlig chans.

0-0 i halvlek får anses rättvist. Madesjö med bästa chansen men rejban med spelövertaget.

2a halvlek.
Inga förändringar i paus. I omklädningsrummet belystes att vi skulle ha tålamod och ånga på samtidigt som vi måste bli lite hetare framåt. Fler spelare måste vilja vara mer delaktiga.

2a halvlek fortsätter i samma mönster som första halvlek. IF rejban har bollinnehavet och Madesjö sticker upp på lite kontringar. Vi börjar däremot skapa lite fler heta chanser. Både Mac och Bucce blandar sig i anfallsspelet och skickar in inlägg som leder till lite farliga andrabollar.

Efter uppskattningsvis 60 minuter kommer första bytet. Hultman får sin traditionsenliga kramp och Rasmus Elmros hoppar in för att göra det han gör bäst. Böka, stöka, frusta och vara allmänt förjävlig för motståndarförsvaret att hantera. Efter cirka 5 minuter på planen så får han också sin första chans då han sökt en position centralt i straffområdet, går upp för att nicka men bollen går strax utanför. Masse nosar sig till ett halvt friläge men kommer ur vinkel och lyckas inte riktigt tråckla in den.
Närmast kommer nog ändå Lukas som efter en lite tilltrasslad situation i straffområdet får iväg ett volleyskott som tvingar Madesjös målvakt till en räddning som.. ja från bänkplats såg ut att hålla internationell världsklass. Till och med tveksamt om Neuer löst den.

Stämningen på just bänken började bli mer och mer frustrerad. Ska vårt spelövertag inte generera några poäng den här gången heller? Jo då, tålamod ältades det i paus och skam den som ger sig.

Matchuret på 85 minuter och hörna till rejban. Med ordinarie hörnläggaren Bucce utbytt mot Ax stegar Luke ut för att skicka in bollen. ”Sätt den nu för helvete Manne” – konstaterade undertecknad. Men Manne hade inga planer på att avgöra den här matchen. Det hade däremot Ludvig Kronberg. Trots en tveksam spänst mejar han ner Willy och tysknickar bollen i mål och 1-0 är ett faktum. Christoffer Jansson exploderar av glädje på bänken och firar sedvanligt genom att vara halvvägs uppe på Grand Samarkand med bägge armarna i luften.

Underbart. Nu väntar bara de enkla sista 5 minuterna som aldrig varit något problem för IF rejban historiskt. På bänken konstaterades det optimistiskt att ”har vi tur kanske vi bara förlorar med 2-1”. Men en stor eloge till backlinjen och Honken i målet som avvärjer Madesjös sista forcering. Slutsignal, vinst 1-0.

En mkt bra spelmässig insats som resulterar i tre poäng. Kudos till hela centrallinjen med H Gus och Manne som hanterar Madesjös duktige anfallare på bästa sätt. Wijk och Ludde som vinner andrabollar, styr spelet och springer otroligt mkt för laget. Masse som ligger och hugger på minsta lilla och jobbar oerhört hårt matchen igenom. Honken ska vi såklart inte glömma som räddar oss i första halvlek och ser till att vi fortfarande håller nollan i paus.

Ska man plocka ut någon som sticker ut så ger vi väl lite extra beröm till målskytten Ludvig Kronberg. Eller som Erik ”Erik Sterner” Sterner kostaterade på Twitter: