De som inte hade rest till Ryssland för att fira den stora segerdagen över nazismen den 9 maj hade med största sannolikhet begett sig till Hovmantorp för att se IF rejban inkassera sin tredje seger i division 4 sydvästra. Med förlustmatchen mot Växjö Norra i färskt minne visste vi att det krävdes en rejäl laginsats för att besegra ett på förhand favorittippat lag till uppflyttning i elitfyran. Mot Norra kände alla och en var att vi inte riktigt kom upp i den spelmässiga kvalitet som vi vet att de vita eleganterna besitter.

Utvisningen på Linne, en och annan skada, grillparty på Lövåsen och en upptagen doktorand innebar att följande elva vita varulvar fick till uppgift att inledningsvis spela gladfotboll vid sjön Rottnens strand: Danken, Maccaroni, Manne, Luke, Bucce, Ludde, Wijken, Nick, Ramin, John och Dadda. Tillsammans med den rutinerade staben hade vi på bänken Cleijs, Åke, Streby, Hultan, Stenko.

Istället för ett tidigt nätrassel drabbades vi av nättrassel, vilket dock åtgärdades rätt omgående av en fingerfärdig vaktmästare. Pipan i munnen matchen var igång och rejban blev dessvärre tagna på sängen omgående. Redan efter fem minuter hade Danken tvingats till två jätteräddningar, varav den ena chansen styrdes i stoplens utsida. Bucce hann också dra på sig en varning innan den värsta anstormningen hade bedarrat. När John 15 minuter in i matchen fick iväg en bra lyftning mot bortre krysset, som målvakten enhandsräddade till hörna, tänkte vi att nu är det dags att ta tag i matchen.

Så gjorde vi inte det. Det känns lite svårt att som troget fans medge att Hovmantorp var bättre på allt, utom möjligen målvaktsspelet. Mest beroende på att vi inte hade några avslut på deras mål. Hovmantorp radade upp bra anfall och vassa målchanser, medan rejban hade mycket svårt att få till något ordnat spel och några längre anfall. Hade inte Danken storspelat, så är det tråkigt men sant att behöva konstatera att 1-0 i den 28 minuten och 2-0 i den 40 minuten kunde varit betydligt mer i Hovmantorps favör. Vi blev helt enkelt överkörda av ett på alla plan bättre lag.

Skam den som ger sig. Andra halvlek kunde bara bli bättre. Ludde gick ut lite halvkrasslig och Hultan kom in. Dessvärre inledde Hovmantorp andra halvlek lika bra som de avslutade den första och återigen var det Danken som räddade rejban från ytterligare ett eller flera baklängesmål.

Dryga 10 minuter in i andra halvlek började vi dock se en och annan ljusglimt. Linne skällde ut den stackars bollpojken och Hultan fick allt mer utrymme på sin kant och skapade ett par bra chanser med sina inspel. Ramin tröttnade på alla felpass och tog helt sonika bollen och drev förbi ett par gubbar och skapade en hörna till rejban. Vi körde en Liatorpsvariant och efter några studsar på diverse olika huvuden och knän landade bollen hos Luke, som omarkerad kunde raka bollen i mål. 2-1 i minut 60 och ett litet hopp tändes.

Hoppet tändes ytterligare när John bara minuter efter reduceringsmålet fick på ett bra skott som Hovmantorps målvakt fick göra en mycket bra (matchens andra) parad på. Några snabba byten trodde vi ytterligare skulle stärka rejbans chanser att lite oväntat kunna rädda en poäng.

Det ville sig dock inte och Hovmantorp hämtade sig snabbt efter baklängesmålet och fortsatta att skapa oro i rejbans straffområde. Danken var omutlig denna kväll, men fick i den 80 minuten böja sig för ett riktigt raggarskott rakt upp i krysset från 25 meter. Ett grandiost mål!

Rejban var ett slaget lag och redan efter matchen började funderingarna på vad som inte stämmer. Dessa funderingar blev om inte klarare, så i vart fall mer explicita när några fotbollsbröder under kvällen fortsatte funderingarna tillsammans med ett par bira.

Min egen analys är kort och gott: rejban är ett så pass bra fotbollslag och har så pass habila spelare att vi måste kunna prestera bättre. Det måste gå att krama ur mer fotbollsgodis ur denna karamellsmet. Visst, spelarna och lagen är bättre i division 4, men tittar vi spelare för spelare kan vi absolut mäta oss med de bästa lagen. Tränarstaben och spelarna kommer säkert att hitta en lösning!

Avslutningsvis en eloge till den storspelande Danken. Nu är det upp till alla andra att prestera på en likanande nivå!