Det var en regntyngd måndag som bjöd in till match i div. 5 Södra. Snacket gick huruvida matchen skulle gå att spela över huvud taget. Det var ju ganska många matcher som ställdes in under kvällen p.g.a vädret. Och OM den nu skulle spelas, så fanns farhågorna att det skulle bli på en sönderregnad leråker.

Därför uppenbarade sig Delary IP med sin gröna matta som någon form av hägring i sommarmörkret. Skulle planen hålla i närheten av den klass den såg ut att hålla så skulle det här bli en fotbollsfest.

Bilarna stannades och ut rusade ett gäng fotbollssugna rejbianer för att känna på gräset. Bingo! Kronobergsfotbollens hittills bästa plan finner man alltså om man kör genom Älmhult ut på väg 120, och sedan gör en vänstersväng inne i Delary där det står Idrottsplats på skylten.

Truppen började iallafall se ut liiite grann som vanligt efter sjukdomar, resor och avstängningar. Det taktiska geniet Swanberg ringde in sig själv till spel efter Winbergs återbud och konstaterade med sedvanlig enkelhet att ”Swanen är kung” på forumet.

Så här såg det ut till slut:

Gustaf

Kåve – Linne – JP – Elle

Sterner – Manne – Ludde – Bucce

Dadda – John

Bänk: Rejbsson, Holger, Guzt och Swanen.

Delary/Pjätteryd (trogna läsare räknar snabbt ut att det skrivs D/P fr.o.m. nu) rivstartade och överraskade nog de vitklädda lite. De första 5 minuterna var det hemmalaget som hade allt, dock utan att komma till några riktigt heta lägen vad jag minns. Eller jo, jag minns ett, men jag kommer inte ihåg hur det gick till. Mål blev det inte i vilket fall som helst, och det var ju liksom det viktiga.

Dessbättre tar det inte så lång tid innan IF rejban vänder på steken. JP och Linne briljerar med fina uppspel på fötter varierat med svepande bollar ut på kanterna bakom D/P’s backlinje. Det är också så vi skapar en hörna efter 11 minuter. Sterner (?) slår den inåtskruvad från vänster. Första nicken på bortre stolpen går rakt upp i luften. Andra nicken står Manne för och nickar in den framför mål, och där kommer 93 kg kött med blonderat hår farandes i en glidtackling. Det var Ludvig Kronberg som utnyttjade det våta gräset och tryckte in 1-0 från några meters håll.

Blott två minuter senare ökar vi på ledningen, och då är det matchens vackraste anfall som rullas upp. Ludde får bollen på offensiv planhalva, och samspelet mellan honom, Dadda och John slutar med att Dadda friställer John totalt. Inget misstag sker och 2-0 placeras kyligt vid den bortre stolpen efter 13 minuter.

Efter detta kontrollerar rejbianerna spelet hyfsat. Vi ville hemskt gärna ha in ett tredje mål innan paus, då D/P hela tiden kändes småfarliga i omställningarna och underlaget var sådär lagom förrädiskt i vätan med snabba studsar som följd.

Det lyckas vi dock inte med. Närmast är John, som dribblar till sig ett helt öppet läge i straffområdet och sopar till med vristen. Bollen beräknas landa på månen någon gång på onsdag förmiddag.

Nära är också Ludde, som får huvudet på en av många bra slagna hörnor, men bollen smiter utanför stolpen eftersom Ludde är kass.

Ledning i paus. 2-0.

Andra halvlek inleds med att D/P flyttar upp pressen högt. Som tur är för vår del så rullar vi oss allt som oftast ur den framgångsrikt. Ibland via lite finurligt passningsspel, och ibland genom att helt enkelt lägga en lång boll över hela pressen och ner bakom backlinjen.

Detta tröttar ut hemmaspelarna ser det ut som, och då drar vi nytta av att truppen börjar bli sådär härligt stor och frisk igen. Elle får vila, och Bucce går ut med en förmodat fejkad fotskada. Guzt och Holger kommer in, och de två är väl inte några drömmotståndare när man känner att tröttheten kommer smygande. Guzt tar plats som vänsterback, och Holger som högerytter istället för Sterner, som nu huserar på vänsterkanten.

Han har nog inte varit på plan i 3 minuter den gamle Holger innan han hunnit skapa och bränna ett jätteläge, slagit ett strålande inlägg samt spelat fram Dadda till 3-0.

Vid målet tar han sig in från högerkanten, och väl framme vid straffområdeslinjen spelar han rakt i sidled och bollen når till slut Dadda. En snabb vrickning i sidled och så låg bollen upplagd för avslut med vänstern. Pang! Bortre stolpen och in. 3-0 efter 61 minuter.

Luften går ur hemmalaget lite, och för att strö extra salt i såren ökar vi på ledningen bara fyra minuter senare. Vi får se världens snyggaste fula mål. Anfallet som föregår målet är nämligen lysande. Bollen går från mitten ut på högerkanten, tillbaks in i mitten för avslut av John. Det blir inget med det och bollen fortsätter ut till vänsterkanten och Sterner. Han slår tillbaks den till John för ett nytt avslutsförsök. Dessvärre sitter John ner efter det förra försöket, men det spelar ingen roll. På något sätt styr han in bollen till 4-0, utan att vara offside. Delar av hemmalaget ville ha det till det, men vi som stod lite närmare situationen såg att han faktiskt hade sådan fantastisk tur att han hade både målvakt och en försvarare (som också satt ner) mellan sig och mållinjen. 4-0 efter 65 minuter, och nu handlade det mesta om att hjälpa Gustaf hålla nollan.

Det höll hemmalagets Filip Gustafsson på att sätta stopp för, när han slet åt sig ett friläge och dundrade upp bollen i ribban. Nollan fortfarande intakt.

Bara för att jävlas lite extra satte vi då in det fysiska praktexemplaret Rejbsson att plöja högerkanten. Då är det ingen semester att vara vänsterback. Han kom nära både mål och assist. Framförallt kom han nära en ass när han slog ett inspel till en nyinsatt och framstormande Swanen, som minsann skulle trycka dit sitt första mål i den vita tröjan. Det gjorde han också. Nästan. Bollen över.

5-0 skulle iallafall komma till slut. Holger friställde John i djupled, och istället för att jaga hattrick rullade han bollen i sidled till Sterner, som lämnades med ett tämligen simpelt avslut. Några meter snett inåt bakåt stod Swanen och vrålade som besatt efter bollen, men Sterner var målsugen så han fastställde slutresultatet till 5-0 helt själv efter 88 minuter.

Så var det med den saken. Det ska bli mig ett sant nöje, om än förbannat svårt, att dela ut gottepåsar efter en sådan laginsats, för det var verkligen en LAGinsats. Jag hade gärnat skänkt lite fotbollsgodis till någon av inhopparna, för alla fyra bemästrade den svåra konsten att hoppa in i en match till fullo. I synnerhet kanske Holger och Rejbsson, men de blir utan allihop. Utan gottepåsar får också tvåmålsskytten Sallhag klara sig. Kan tyckas elakt, men så är jag inte känd för att vara särskilt snäll heller. Duktig var han ju utan tvekan iallafall…

Tilläggas bör att domartrion med Ismar Ramadani från Ljungby i spetsen skötte sig utmärkt och förde en lugn och fin dialog med spelarna genom hela matchen. Endast en varning delades ut, och den får beskrivas som solklar. Kul!

Då var det sagt. Nu blir det götte så det står härliga till.

3 påsar fotbollsgodis: Emanuel Nergård. Ren fotbollsmagi. Han är lite som en seriefigur när han lufsar runt och suger in varenda boll med sina långa lemmar.

2 påsar fotbollsgodis: Joel Persson. Svajigt försvarsspel de inledande 5 minuterna, sen var det fläckfritt. Otäck precision i uppspelen.

1 påse fotbollsgodis: David Johansson. Ett snyggt mål med bud på många fler. Enorm krigarinsats.